КРАЉЕВСТВО СЛОВЕНА – Мавро Орбини

22.60 

  • Укратко о књизи:

После 415 година од њеног објављивања у Пезару 1601. године на италијанском језику, прва историја Словена „Kраљевства Словена“ Дубровчанина Мавра Орбинија долази пред српског читаоца у комплетном облику. Читалац ће се лако уверити да је Орбинијево дело врло студиозно, засновано на чињеницама из најцењенијих историјских студија познатих у Орбинијево време, али и да оцртава сасвим другачију слику древне историје Срба и других Словена, него што то описују данашњи званични историчари. Сви они, који су током последњих 20-30 година отворили ум према новим сазнањима из великог броја наука и према данас лако доступним старим историјским изворима, лако ће се уверити да је Орбинијева историја у великој мери одржива и у светлу тих нових чињеница.

На залихама

Шифра производа: 2.2 Категорије: , Ознаке: , , , , ,

Опис

  1. Укратко о књизи:

После 415 година од њеног објављивања у Пезару 1601. године на италијанском језику. Прва историја Словена „Kраљевства Словена“ Дубровчанина Мавра Орбинија долази пред српског читаоца у комплетном облику. Читалац ће се лако уверити да је Орбинијево дело врло студиозно, засновано на чињеницама из најцењенијих историјских студија познатих у Орбинијево време, али и да оцртава сасвим другачију слику древне историје Срба и других Словена, него што то описују данашњи званични историчари. Сви они, који су током последњих 20-30 година отворили ум према новим сазнањима из великог броја наука и према данас лако доступним старим историјским изворима, лако ће се уверити да је Орбинијева историја у великој мери одржива и у светлу тих нових чињеница.

О аутору:

Рођен је у Дубровнику 1563, у трговачкој породици пореклом из Kотора и добио је име Франо. Са 15 година је ступио у бенедиктински ред и узео монашко име Мавро, веома популарно међу бенедиктинцима. Провео је искушенички период у манастиру Свете Марије на острву Мљету, које се налазило под влашћу Дубровника. У манастиру је и започео своју књижевну делатност. Пре 1590. написао је дело Де Ултимо Фине Хуманæ Витæ Вел Суммо Боно; оно ни до дан данас није објављено, теолошког је карактера и његов рукопис се чува у универзитетској библиотеци у Падови. У њему нема наговештаја да се аутор интересује за историју. Посвећено је Орбинијевом будућем мецени Марину Бобаљевићу, богатом племићу из Дубровника, који је касније помогао његово главно дело. У последње две деценије свог живота, Орбин је заузимао важне положаје у црквеној хијерархији Дубровника. Био је најпре опат манастира Свете Марије, па је имао водећу улогу у бенедиктинској конгрегацији на Мљету; био је опат манастира Светог Михајла на Шипану, опат манастира Светог Јакова у Вишњици (најзначајнији бенедиктински манастир на територији Дубровачке републике), да би га папа Kлемент VII 1597. поставио за опата манастира у Бачу, који је био седиште бачко-калочке надбискупије, тада под турском влашћу.

Године 1599. Орбин је отишао у Италију да заврши рад на свом главном делу и надгледа његово штампање. У предговору Kраљевству Словена он је навео како је у неколико наврата обилазио Италију посећујући библиотеке у којима је трагао за историјским делима. Највећи број историјских дела нашао је у библиотеци војводе од Урбина у Пезару. Приступ тој библиотеци му је сигурно омогућио његов мецена Марин Бобаљевић, који је преузео и трошкове објављивања Kраљевства Словена. Дело је објављено 1601. у Пезару. Године 1606. Орбин је на молбу богатог дубровачког трговца Рада Сладојевића превео са италијанског дело Анђела Елија Зрцало духовно од почетка и сврхе живота човечанског, које је објављено 1614. године. Орбин то није доживео - умро је 1610. године.

Аутор: Мавро Орбини

Формат: 18 x 25цм

Број страна: 550

Повез: Тврд

Издавач: Ганеша клуб

ISBN: 978-86-84371-57-9

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.

Можда ће вам се свидети …