НАСТАНАК И ШИРЕЊЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ- др Јован И. Дертетић и Драгољуб П. Антић

15.30 

Климатски услови после завршетка последњег леденог доба условили су да у неолитском Подунављу и на Хелмском полуострву никне прва европска, сербо-рашка цивилизација са свим суштинским цивилизацијским карактеристикама, укључујући и писменост. Сербо-рашки пранарод је од ВИИ до ИИ миленијума пре Христа населио читав Евромедитеран и Евроазију од Гибралтара до Кине, мирним путем дифузије пољопривредног становништва и са сталним одржавањем културног и лингвистичког јединства, са благим прожимањем са малобројним аутохтоним племенима у појединим областима.
Током 3. миленијума пре Христа јачају степско-пустињске номадске, ратнички и трговачки оријентисане државне заједнице и настају велика древна царства. Два велика аријска похода са Хелмског полуострва и два светска панцарства су обновила поремећене друштвене односе, први пут у великој мери, а други пут претежно кроз духовно јединство сада већ издиференцираних народа у својим државама.

Формат: 18 x 25цм

Број страна: 456

Повез: Тврд повез

Издавач: Ганеша клуб

ISBN: 978-86-84371-60-9

Нема на залихама

Опис

Климатски услови после завршетка последњег леденог доба условили су да у неолитском Подунављу и на Хелмском полуострву никне прва европска, сербо-рашка цивилизација.  Са свим суштинским цивилизацијским карактеристикама, укључујући и писменост. Сербо-рашки пранарод је од 7. до 2. миленијума пре Христа населио читав Евромедитеран и Евроазију од Гибралтара до Кине. Мирним путем дифузије пољопривредног становништва и са сталним одржавањем културног и лингвистичког јединства, са благим прожимањем са малобројним аутохтоним племенима у појединим областима.

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.

Можда ће вам се свидети …

 • Ганеша клубКњиге

  ДОБА ХРИШЋАНСТВА – др Јован И. Деретић, Драгољуб П. Антић

  Ширење Римског царства и претварање сербских крајишки организованих племена у штит и мач Царства поклапа се са настанком Хришћанства и првом Црквом међу Србима. Слабљење моћи Рима доводи до поделе Царства и дугог процеса настајања нових држава (организованих углавном од сербо-рашких ратничких племена и родова). Западно Римско царство наставља свој правни континуитет кроз државу у Илирској Србији. Бројна племена са …

  Брзи преглед
 • Ганеша клубКњиге

  РАТНИЧКЕ ДРЖАВЕ – др Јован И. Деретић, Драгољуб П. Антић

  После смрти Александра Великог настају нова царства, али се више векова одржавају тековине Александровог панцарства. По сличним обрасцима настају бројне ратнички оријентисане државе и њихово ширење доводи до раслојавања древног света у верском, језичком и културном смислу. Нове државе ће вековима следити обрасце Александра Великог, али ће њихов карактер све више бити заснован на ратничким слојевима, ратовима и војној моћи.

  Током …

  Брзи преглед
 • Ганеша клубКњиге

  АНТИЧКА СРБИЈА – др Јован И. Деретић

  АНТИЧKА СРБИЈА раскринкава старе представе о античком времену које нису засноване на научним чињеницама, него су хипотетички исконструисане ради попуњавања логичких и временских празнина, као и тенденциозних тумачења у политици доминације.
  Балкан (Хелмско полуострво) представља широко научно поље за истраживање развоја цивилизацијских сфера старог и новог света. Винча, Лепенски вир, Старчево, Сирмијум, Гамзиград и многи други археолошки локалитети не дају се …

  Брзи преглед