О првом српско-турском рату 1876-1877. Епистоларно сведочанство Милоша С. Милојевића

8.55 

Књига “О првом српско-турском рату 1876-1877” Епистоларно сведочанство Милоша С. Милојевића, приредио Небојша Цвејић, издавачи : Удружење “Милош Милојевић Црна Бара” и Међуопштински историјски архив Шабац.

На залихама

Опис

ISBN: 978-8681364-02
Година издања: 2018
Аутор: Домаћи
Језик: Српски

Део рецензије приређивача:

ВОЈЕВАЊЕ МИЛОШЕВО С ТУРЦИМА

... нека буде борба непрестана,
нека буде што бити не може...

У оквиру Одељења посебних фондова (прецизније, у Фонду млађих књижевних рукописа и архивалија) Народне библиотеке Србије, похрањена је Архива Јована Хаџи Васиљевића (Р 413/XI). У оквиру ове архиве налази се и Ратна архива Милоша С. Милојевића (Р 413/XI/1), из које и потичу документи овде приређени и публиковани. Архиву чини 331 документ настао у периоду 1876-1889. године, а скоро сви се односе на српско-турске ратове. На молбу Удружења Милош Милојевић из Црне Баре,а које је, поред Међуопштинског историјског архива Шабац и суиздавачеве публикације, скениран је и уступљен део грађе из те архиве, како би иста могла бити приређена и на овај начин била доступна стручној и научној јавности, те свима онима којима је интересантна и тема и деловање Милоша С. Милојевића.
Приређена документа представљају историјски извор првог реда, с обзиром да дају непосредан увид у активности на делу фронта које покривају Милојевићеви добровољци, увид у организацију јединица, као и Милојевићево деловање у ослободилачкој акцији....

...

Сама публикација почетак је објављивања грађе уско везане за живот, рад и дело Милоша С. Милојевића, до сада недоступне широј јавности, а која ће дати нови импулс критичком проучавању Милојевићевог деловања на различитим пољима његовог ангажовања.

Шабац, децембар 2018.

Небојша Цвејић

Повез књиге : тврд
Страна : 94
Формат : 24х20 cm
Писмо : ћирилица

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.