Пре него што је изашла из штампе "Путопис IV" од Милоша С. Милојевића писао сам да историја коју смо знали, неће бити иста. Потврда моје тврдње, поновни напади "југословенских научника" на лик и дело Милоша С. Милојевића.

Довољно је цитирати једну реченицу из "Путопис IV", на коју "југословенски научници" тешко дати одговор, а да не уздрмају њихове досадашње тврдње као историјске чињенице. На страници 119  "Путопис IV", у издању Удружења Милош Милојевић Црна Бара, Милош С. Милојевић пише:

Извор: Часопис банкарство

"Ја имам диван новац Душанов, на коме је насликан Душан на коњу, који својим копитама гази штаку цариградских патријараха."

Из ове реченице Милош С. Милојевић поручује:

  • да је цар Душан имао свој новац - озакоњен Законом цара Душана члановима 168.169 и 170, који је усвојен на Сабору у Серу (била српска престоница) 1354. године. Душанов законик, издао и објаснио, Стојан Новаковић 1870. године. Стојан Новаковић тврдио да цар Душан није имао свој новац, а да је све измислио Милош С. Милојевић.
  • цар Душан није признавао цариградског патријарха и рисмког папу, већ имао своју, српску патријаршију.

Шта смета "југословенским научницима" у овој реченици? Да је постојала независна српска држава из које би будућа српска држава црпеле своју државност. Остале државе настале из српског корпуса, са другим националним називом, никада нису биле независне већ вазалне државе.

https://kupidar.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/pupopisi-dela-prave-stare-srbije-4-epohalno-otkrice/

Аутор текста: Иво М. Андрић

 


0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X