Милош С. Милојевић у "Одломци из историје Срба" на више места наглашава да није писана као паметарница (историја) српску, но "КОЛИКО ЈЕ НУЖДНО ЗА НАШУ МАПУ". На страници 376 "Одломци за историју Срва" у издању Удружења Милош Милојевић из Црне Баре, Милош С Милојевић пише:

"Даље видимо: да унуци Симеунови за неко време јуре чак и у Орид и ниже од овог; те и тамо оснивају своје столице у српској земљи. Ово је дакле све као следство смрти Часлављеве и несложних великаша, који се јагмиаху: ко ћe пре доћи до круне царске, а у ствари доцније тешког туђег ланца и сужног робства. Ми нећемо напомињати даља и друга имена великих Жупана Рашских јер непишемо паметарницу српску, но саме кратке црте ове, колико је нуждно за нашу мапу. Ово је управо само одломак конспекта наше паметарњице, а не ње саме. Ко xoћe да зна о њима нека јежованску паметарницу Српску, која се предаје још и дан: данашњи у нашим српским школама!? проучи, па ћe видети ужасне подлости, којима се иде на уништење срп: народа и народности. Видеће се: како се caмo један административни део срп: државе тако звано Велико Жупанство Рашко (па још и то наопачке и у границама наружијим и којему и неприпадаху само да се смањи и утамани народност српска.) узима за целу државу српску и овај насилу божију натура са својим наужнијим и мањим границама, у место целе земље."

У Поговору на страници 449 пише:

"Од ове свеске, као и целог дела у изишавше обе свеске, остало нам је рукописа joш за десет печатаних табака, које немогасмо напечатати због мале друштвене помоћи одређене за цело дело само у 70 дук. ц. а нас оно стаје преко 140 дук. ц,. Цело је дакле дело, и ако је само по себи конспект (а и програм како ваља да се напише наша историја), ужасно овим скраћивањем нагрђено и осакаћено. Ми сада радимо праву нашу историју а не као ове ''Одломке'' само конспект и управо програм, као што рекосмо и она ћe изнети преко 16 свезака, као што је прва. У том делу, кад (и ако) угледа света биће поправљене све махне, погрешке и недостатци којима је ово делце препуњено. Тако исто, кад прештампамо и нашу припадајућу овом делу, и сада излазећу мапу поправићемо и на њој грдне и велике погрешке, којих је препуна, но и са овима засада најсавршенија и најбоља мапа Срба и српских (југославенских) земаља као што су и ови ''Одломци'' покрај својих неизбројимих махна и погрешака, опет најсавршенији део историје нашег српског народа.
Уз једно и друго издање биће наведене и све препоне и сметње од стране наших завидљиваца и себичних шарлатана, који вам, ево, целог века, без икаква узрока, непрестано сметају и спречавају да овако једино користна, за сада, дела за наш народ, издајемо и обелодањујемо. Особито ћe се изнети кајижари, и сметаоци мапини и т.д."

Нема потребе више бранити дело и лик Србина Милоша С. Милојевића, јер он себе најбоље брани од како је сам написао "завидљиваца и себичних шарлатана".

Читајте дела Србина Милоша С. Милојевића јер нису вам потребна туђа тумачења његових дела.

Аутор текста: Иво М. Андрић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

X