Један од највећих успеха Удружења Милош Милојевић Црна Бара, проналазак писама Милоша С. Милојевића, упућена Милојку Веселиновићу у току Српско- турског рата 1876-78. године.

Из писама може се закључити о величини Милоша С. Милојевића као старешине. Како се од ратара, сточара, чиновника и ђака ствара врхунски обучени војник, који су разбили турску елитну војску.

Намерно изостављају се детаљи из ратне биографије Милоша С. Милојевића, а која су битна за разумевање дешавања стања на бојишту 1876. године:

  • рат је започео пуцњем из топа са положаја Милоша С. Милојевића на Ступу.
  • после свађе Милоша С. Милојевића са руским генералом Чернајевим, добровољци Милоша С. Милојевића одбијају да се ставе под команду руског официра.
  • Милош С. Милојевић са добровољцима прелази на правац Рашка-Косовска Митровица.
  • да је једина оперативна јединица направила продор у непријатељску територију, том приликом ослободио преко двеста места и задржао се на достигнутим линијама.

У првој књизи О ПРВОМ СРПСКО - ТУРСКОМ РАТУ 1876-1877. Милош С. Милојевић пише од странице 17-18:

Књигу можете поручити: https://kupidar.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/o-prvom-srpsko-turskom-ratu-1876-1877/


1 коментар

ДР рАДОМИР Д. Ђорђевић · 05/02/2021 у 23:16

Нешто размишљам, да је ова садашња демократија ипак у неком погледу боља од пређашњег система. Ево због чега. Наиме, демократија је допустила да се коначно слободно пише о нашем познатом научнику Милошу С. МИЛОЈЕВИЋУ И ЊЕГОВИМ ДЕЛИМА – КАКО ОНИХ У ПИСАНОЈ ФОРМИ (ИСТОТРИЈСКА ПРОБЛЕМАТИКА СТАРИНЕ СРБСКОГ НАРОДА), А С ДРУГЕ СТРАНЕ, ИСТАКНУТИ ВОЈСКОВОЂА и ослободилац Јужне Србије, ПРОТИВ СРБСКО-ТУРСКИХ РАТОВА – 1876-78.г. Зато свако откривено дело Милоша С. Миојевића ЈЕСТЕ ПРАВО БЛАГО И ДРАГУЉ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ СРБСКОГ НАРОДА. СВАКАКО , ЈОШ ИМА НЕПОВЕРЕЊА И ЗБУЊЕНОСТИ О ДЕЛИМА “ВЕЛИКОГ мИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА”, АЛИ , ТО СУ ОНЕ РЕТРОГРАДНЕ СНАГЕ, КОЈЕ ЈОШ УВЕК ЖИВЕ ИЛИ МИСЛЕ ДА ЖИВЕ У СОЦИЈАЛИЗМУ И У ЈЕДНОПАРТИЈСОМ СИСТЕМУ И ДА СВЕЊ ОД ЊИХ ПОТИЧЕ. МИЛОШ, ИАКО ЈЕ ОДАВНО МРТАВ, ОН И ДАЉЕ ЖИВИ У СРЦИМА ПРАВЕДНИХ, ПАТРИОТСКИХ И РОДОЉУБИВИХ СРБА, И КОЈИМА ЈЕ ЛИК МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА ПУТ И ВОДИЉА КАКО СЕ БРАНИ ОТАЏБИНА. дОБРОДОШАО НАМ ПОНОВО мИЛОШЕ С. Милојевићу.

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X