Извор: Википедија
Српски простор по Французима из 1862.

За време владавине кнеза Александра Карађорђевића 1842-1858. године, спољна политика водила се на основу програма пољског грофа Адема Чаториског "Conseils sur la conduite à suivre par la Serbie". Из Савета Чаториског настаје "Начертаније" од Србо-Турчина Илије Гарашанина. У "Начертанију" у поднаслову "Најпре да означимо наша отношенија спрема Бугарске", реченица која даје одговоре на сва питања: "Истина је то по несрећи, да Бугари прем да су највећа грана славенског народа у Турској, скоро никако немају поверење у своју собствену снагу и само на спољашна из страних земаља (Русије) долазећа подстреканија усуђују се они упуштати се у покушенија ослободити се."  Србо - Турччин Илија Гарашанин одриче се Срба из Праве (Старе) Србије, Маћедоније, источне данашње Бугарске, сверне Грчке претварајући их у Бугаре.

Мапа Милоша С. Милојевића из 1873. год.

Зато у Реферату о збирци “Седам стотина и четрдесет разних обредних песама са 2450 речи из Праве (Старе) Србије Милоша С, Милојевића” од Стојана Новаковића и Милана Кујунџића, штампан у ГЛАСНИКУ, српског ученог друштва, књига 38 из 1873. године, на стр. 331 пише: "У предговору к овим песмама стоји на листу деветом , да Срба има свега 11,600,000!  О красне цифре, само кад би била у истини."  Цар Фрањин југословен Стојан Новаковић  исмејава Главу 9 Статистичко-етнографски преглед земаља српских из "Одломци из историје Срба" од стр. 437-442, побројани су Срби: "Овим јужним Србо-Славенима од 4,400.000 кад се дода чистих Срба разних вера, са оно мало пошкипљеника прав Срба у 7,000.746 онда се на овом српском.тропољу свега Јужних Славена, или Србо-Славени, има 11.406.746 душа." Књигу можете поручити и помоћи рад Удружења Милош Милојевић Црна Бара: https://kupidar.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/odlomci-iz-istorije-srba-i-srpskih-zemalja-u-turskoj-i-austriji-milos-s-milojevic/

Против издавања Мапе о трошку СУД био је Чех Фрањо Заха потрчко  Михала Чајковског- Мехмет Садик Паша, шеф француског агента у Србији Србо-Турчину Илији Гарашанину.

Не може се изједначавати политички циљеви Србо-Турчина Илије Гарашанина са Србином Милошем С. Милојевићем ИСТИМ! Коме веровати Србо-Турчину или Србину?

Аутор текста: Иво М. Андрић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X