СЛАВА ОД ИСКОНА – Слободан Филиповић

4.30 

Песничко осећање нераскидиве повезаности са природом и космосом није ствар људске вере, већ осећање вере под “капом небеском”, узвраћајући љубав прародитељу. Али “вера није само служба вероисповести и однос човека према Богу, већ нешто много више” (В. Ђорђевић), па управо ова разлика пружа одговор на питање зашто су старе цивилизације биле на вишем духовном ступњу од даншњих.

Опис

Песничко осећање нераскидиве повезаности са природом и космосом није ствар људске вере, већ осећање вере под "капом небеском", узвраћајући љубав прародитељу. Али "вера није само служба вероисповести и однос човека према Богу, већ нешто много више" (В. Ђорђевић), па управо ова разлика пружа одговор на питање зашто су старе цивилизације биле на вишем духовном ступњу од даншњих.

Насупрот, вери религија је ствар природе која се заснива на догми, идеологији и информативном пољу које има сасвим јасну поруку контроле. У "златно доба", пре настанка храмова људи су општили директно са богом призивајући са њим и мртве претке, Риг Веда 10, 15. Стара српска једнобожачка вера почива на знању да бог Створитељ има много облика, па отуда "песнци и свештеници речима стварају мноштво од стварности која је једна" (Радакришнан).

Повез: меки

Страна: 70

Тираж: 500

Формат: А5

ИСБН: 978-86-915017-2-3

Година издања: 2012.

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.