Академик Милош С. Милојевић

Несрећна судбина и заборав у Србији прати академика Милоша С. Милојевића и када је његов помен као једног од оснивача Црвеног крста Србије.

Милош С. Милојевић је био један од 40-так оснивача Српског црвеног крста 1876. године, са Владаном Ђорђевићем, саборцем од Лицејске барикаде у току Бомбардовања Београда 1862. године до ратова за ослобођење и независност Србије 1876/78. године.
ПРВИ пододбор Црвеног крста у Кнежевини Србији и НОВООСЛОБОЂЕНИМ крајевима основан је у ЛЕСКОВЦУ. Милојевић је био председник пододбора Црвеног крста у Лесковцу у периоду од 1889 до краја живота 1897. године. (Нажалост, и у Лесковцу је заборављен:(линк).

Значка Црвеног крста, извор слике ВИКИПЕДИЈА

Академик Милош С. Милојевић носилац је и Ордена Црвеног крста (линк):

"Године 1877. Друштвени Крст, познатији као Орден Црвеног крста основан је као једностепено одликовање. По прогласу Краљевства, спољни изглед крста је измењен, и тако измењен више се није мењао.
Крст је додељивао Одбор Друштва Црвеног крста, уз сагласност Канцелара краљевских ордена, за изузетне заслуге и услуге за друштво у време ратно и мирнодопско, за негу и старање о болесним и рањеним, за добротворство и личне заслуге." (ЛИНК).
Шта нам кажу "Успомене дра Владана Ђорђевића":
"За десет дана (18. јануара 176) друштво је организовано, а 23 јануара потврдила је влада устав тога друштва. Д-р Владан је израдио не само устројство централног друштва него и свију његових пододбора.
Већ сутра дан по потврди владиној позива управа Грађанске Касине ЧЕТРДЕСЕТ угледних Београђана на конференцију на којој ће се договорити о кандидатима за главни одбор Црвеног Крста који се имао изабрати 25. јануара у дворани општинској.
позив за ту конференцију СЛУЧАЈНО ЈЕ САЧУВАН и вреди га овде сачувати са белешкама које се налазе поред појединих ИМЕНА: Милојевић Милош - ако узмогну због болести", страна 4. "ВРЕМЕ" у броју од 26. новембра 1925. године 

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X