ПОРУЧИТЕ ОДЛОМКЕ МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА

"Још је већа и знатнија погрешка, или неистина, оних, кои мешају стари Сирмиум са дан: нашим Београдом т.ј. Сингидунумом. Sirmium — је садања развалина код наше Митровице на Сави. Био је најзнатнији и после Рима и Цариграда највећа и најбогатија паланка. Он је, по римским земљописцима, пре и после Христа, лежао на реци Bacuntia. У њему су не само становали; но и помрли, па погребени, млоги императори римски као: умрьо је Марко Аврелије 180 год. по Хр. после деветнајестогодишњег царовања; Клавдија II умрьо је 270 год. по Хр. од заразе; Проб је се у њему родио, и 232 год. удављен је такође у њему, од своих војника*) због млогог гоњења на рад око изсушивања ритова околних.**) Максимиан Херкулес око 250 год. родио је се у његовом предграђу, а Констан II у самом њему 317 год. и Грациан 359 год:.

КАРТА: Pour la dissertation sur Taurunum et Singidunum & c. : [cours du Danube depuis Essek jusqu'à Widdin] / par la Sr. d'Anville 1700-1799 (https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b53040437b?rk=42918;4).

Недалеко је од Срма — Sirmiuma — Budalia или Bubalia, место рођења импер. Деција гониоца хришћана, и Cibalis или Cibalae на брду код блата Јулке — неки држе дан. Свилујева у кнежевинн — место рођења импер: Валенциана I Валента и Грациана. На овом је месту пропао Ликиније, побеђен Константином Великим.*) Etrop. lib. IX сар. 18. Vopiscus in Probo imper. cap. 21.**) Недалеко од Митровице налази се и данас доста блатуштина од коих су понајзнатнија ''ђyлкa''.",

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

X