СРБИЗМИ У ЛАТИНСКОМ И ЈЕЛИНСКОМ ИЛИ “ГРЧКОМ” – Слободан Филиповић

4.30 

Покорена Јелада, културно је покорила латиноског освајача каже Хорације, али њој претходи култура “старе Еворпе” на Хелму (Балкану) која је трајала миленијумима, а пренета је у модеран западни свет као део њеног културног наслеђа (М.Гимбутас). Новонастали народи Јелина и Латина, једноставно су усвојили културни континуитет старохелмског неолита преко Тројанаца, а ово присвајање културе је прикривено на тај начин што је проглашено за чудо у Јеладаи”.

Опис

Покорена Јелада, културно је покорила латиноског освајача каже Хорације, али њој претходи култура "старе Еворпе" на Хелму (Балкану) која је трајала миленијумима, а пренета је у модеран западни свет као део њеног културног наслеђа (М.Гимбутас). Новонастали народи Јелина и Латина, једноставно су усвојили културни континуитет старохелмског неолита преко Тројанаца, а ово присвајање културе је прикривено на тај начин што је проглашено за чудо у Јеладаи".

По сопственом предању, Латини су пореклом од Тројанаца потомака Дардана, за кога Илилјада каже да је син Дива рођен у Аркадији која се звала Пелазгија:

Вођа Дарданаца беше Анхисов честити синак

Енеја, кога роди Анхусу Афодита дивна.

Ауторско издање

Повез: Меки

Страна: 192

Тираж: 200

Формат: А5

ИСБН: 978-86-915017-4-7

 

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.