ГРАДИШЋАНСКИ ХРВАТИ СУ СРБИ – Слободан Јарчевић

5.99 

Овај наслов је изненађујући – делује нелогично. Али, ако се зна да су бројни Срби у Истри, Далмацији, Горском котару, Лици, Кордуну, Банији, Барањи, Славонији, Бачкој, Херцеговини, Босни, Црној Гори и Срему, превођењем с православне на католичку веру, убеђивани (и убеђени) да су Хрвати, онда исти поступак, у неколико српских насеља у Аустрији, Мађарској и Словачкој, не треба да збуњује. Јер и тамо су Срби преведени у католичанство, а онда, постепено, навикавани да се осећају Хрватима…Из предговора

На залихама

Опис

Слободан Јарчевић је рођен 1942. године у Горњем Равном, Општина Купрес, Босна и Херцеговина. Породица му је, после Другог светског рата пресељена у Нове Козарце, Општина Кикинда, у Банату. Тад је око 200.000 Срба из Босне и Херцеговине и Крајине, државном одлуком, пресељено у Србију, претежно у Војводину.

 

Овај наслов је изненађујући - делује нелогично. Али, ако се зна да су бројни Срби у Истри, Далмацији, Горском котару, Лици, Кордуну, Банији, Барањи, Славонији, Бачкој, Херцеговини, Босни, Црној Гори и Срему, превођењем с православне на католичку веру, убеђивани (и убеђени) да су Хрвати, онда исти поступак, у неколико српских насеља у Аустрији, Мађарској и Словачкој, не треба да збуњује. Јер и тамо су Срби преведени у католичанство, а онда, постепено, навикавани да се осећају Хрватима.

Из предговора

Градишћански Хрвати су Срби - Слободан Јарчевић

Београд, 2009.

20цм, 133стр

меки повез, ћирилица

ИСБН: 978-86-7056-095-6

 

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.

Можда ће вам се свидети …