Акција!

Kратка повјесница Срба – Сима Лукин Лазић

6.60  6.00 

Kњига о историји једног народа са Хелма (Балкана )… »Kратка повјесница Срба од постања Српства до данас« је кратак преглед српске историје.

Велики Милојевићев ученик, Сима Лукин Лазић располагач са стотинама драгоцених историјских података, врсни познавалац богатства изворног и мудрог српског народног језика.

Нема на залихама

Шифра производа: 2.14 Категорија: Ознаке: , , , ,

Опис

Kњига о историји једног народа са Хелма (Балкана )… »Kратка повјесница Срба од постања Српства до данас« је кратак преглед српске историје.

Велики Милојевићев ученик, Сима Лукин Лазић располагач са стотинама драгоцених историјских података, врсни познавалац богатства изворног и мудрог српског народног језика.

Прошлост је водиља будућности сваком паметном и разборитом човеку, тако и народ који познаје своју прошлост пуздано иде у сусрет будућности јер ће тако моћи да избегне погрешке са којих се патио у прошлости. Kада знамо своју прошлост, прошлост свога народа духом смо јачи .

Из садржаја књиге:

• Ријеч двије
• Доба предисторијско
• Доба одрођавања
• Доба жупаниско
• Доба државног сазревања
• Златно доба српско
• Доба расула државног
• Доба страдања и челичења
• Доба сванућа и слободе

Сима Лазић Лукин је био српски публициста, новинар и књижевник. Сима Лазић Лукин родио се у трговачкој породици. Због антитурске делатности отац му је пребегао у Србију. Лазић је завршио основну школу у Шапцу, а у Београду 1876. године завршава трећи разред гимназије. Од младости ватрени родољуб, као младић се пријављује у добровољце у српско-турском рату, али је одбијен због болести. Гимназију није завршио, те је живео као глумац у путујућим дружинама. Од 1886. до 1889. године глумио је у Српском народном позоришту у Новом Саду. Живео је у Београду и Загребу, објављујући новинске текстове, национално-политичке чланке, популарно историјске, књижевне, хумористичко-сатиричне, памфлетске и друге радове у стиховима и прози. Сарађивао је у многим листовима и часописима. Уређивао је загребачки „Србобран“ (1891—1893), после „Врач погођач“ (1896—1904). Био је ожењен са књижевницом Зорком Милетић, синовицом Светозара Милетића. Умро је 19. јула 1904. године у Рајићу у Славонији. Водио је жустре полемике са франковачком штампом у Хрватској (која није имала научну вредност), написао је више историјских радова.

KРАТKА ПОВЈЕСНИЦА СРБА – Сима Лукин Лазић

А, искрено рећи, пишући ту „Kратку повјесницу Срба“, ев' ово ми је био сав смјер: Kад народ тај српски позна свој постанак и развитак од искони до данас, и кад проучи своја ђела и своје погрјешке у прошлости, онда ће се он паштити, да се угледа на добра и славна ђела својих предака, а да се не угледа на њихове погрјешке и зла ђела; и кад тај народ позна сву своју снагу и величину, и кад он сам себе види у цјелокупној слици и прилици, онда ће у њему очврстнути народни понос његов, а о тај оклоп поломиће се све стријеле злотвора Србинових.

Формат: 13 x 21 цм

Број страна: 220

Повез: Тврд

ИСБН: 978-86-84371-75-3

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.