ИЛИРСКА СРБИЈА – др Јован И. Деретић и Драгољуб П. Антић

12.40 

Србска држава на Хелмском полуострву је постојала, без прекида, више од 700 година на просторима које у овој студији називамо Илирском Србијом. Она је наследила државно право од Западног Римског царства, њен оснивач Маркелин је био званично император, и од самих почетака је призната од Источног Римског (Ромејског) царства, да би то право предала модернијој средњовековној држави династије Немањића. Престоница Илирске Србије је од античких времена била Скадар …

Србска држава у Илирској Србији није описана само у „Летопису попа Дукљанина“ и његовој латинској верзији, преточеној у „Краљевство Словена“ Мавра Орбинија, како би се стекао утисак на основу писања модерних србских историчара. Ако би се прочитале студије неких других србских историчара од пре једног века, уочило би се прилично неслагање у хронологији и генеалогији владара. То је углавном последица покушаја да се древни родослови и хронологија усклади са наводима списа „О управљању Царством“, који је приписан византијском цару Константину 7. Порфирогениту из 10. века.
Однос србских историчара према пореклу и древној, па чак и новијој историји свога народа, ничим се не може правдати. Новија србска историја (током последња два века) обележена је устанцима и ратовима за слободу и опстанак србског народа и србске државе. Никакви историјски процеси, светски трендови међу великим силама, економске кризе, идеологије и сл. не могу бити оправдање за врхунске србске интелектуалце и међу њима нарочито историчаре, да изграде свој неозбиљан однос према сопственој историји, да прихвате најочигледније грубе фалсификате, па чак и да се „стваралачки истичу“ у спровођењу туђе политике на штету свога народа.

Уз књигу се добија и Лонгманова карта Европе из 814. године.

Формат: 18 x 25 цм

Број страна: 353

Повез: Тврд

Издавач: Ганеша клуб

ISBN: 978-86-84371-64-7

На залихама

Опис

Србска држава на Хелмском полуострву је постојала, без прекида, више од 700 година. На просторима које у овој студији називамо Илирском Србијом. Она је наследила државно право од Западног Римског царства. Њен оснивач Маркелин је био званично император, и од самих почетака је призната од Источног Римског (Ромејског) царства. Да би то право предала модернијој средњовековној држави династије Немањића. Престоница Илирске Србије је од античких времена била Скадар.

Рецензије

Још нема коментара.

Само пријављени корисници који су купили овај производ могу оставити коментар.